Gezonde voeding

Veneca maakt een gezonde voedingskeuze in de werkomgeving steeds vanzelfsprekender. Voor de medewerkers, leveranciers, opdrachtgevers en gasten van cateraars.

Miljoenen Nederlanders brengen een groot deel van de dag op hun werk door. Veneca zet zich in om de gezonde keuze van eten en drinken op het werk steeds vanzelfsprekender te maken. Daarvoor doen we onderzoek naar manieren om bedrijfsrestaurants gezonder te maken en delen we de inzichten met de praktijk. Bovendien werken we binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling mee aan afspraken binnen de voedselsector om het gebruik van zout, suiker en vet te verminderen.

Gezonde voeding maakt werknemers fitter, gezonder en productiever. Bedrijfscateraars, die in de dagelijkse praktijk laten zien hoe lekker en gezond prima samengaan, kunnen hierin het verschil maken door een aantrekkelijk aanbod te serveren.

Met slimme strategieën werken onze leden samen om het cateringaanbod op het werk gezonder te maken

Veneca vraagt blijvende aandacht voor het belang van lekker én gezond eten op het werk als onderdeel van preventieve zorg. De Vrije Universiteit voerde in opdracht van Veneca onderzoek uit naar de mogelijkheden om gezond eten en drinken op het werk te stimuleren. Het onderzoek bevat ook een praktische handleiding met veertien strategieën voor werkgevers die een gezonde keuze in het bedrijfsrestaurant aantrekkelijker willen maken.

Veneca en haar leden delen deze inzichten om medewerkers en opdrachtgevers te inspireren en stimuleren om lekker én gezond eten en drinken aan te bieden.

De cateringbranche neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus, zoals gezonde voeding op het werk

Activiteit: Werken aan minder overgewicht

Onder de noemer van het Nationaal Preventieakkoord werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met publieke en private partners aan het verminderen van zorgkosten door overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Veneca is deelnemer aan de werkgroep die zich bezighoudt met de bestrijding van overgewicht. We bespreken hierbij onder andere de mogelijkheid om de krachten te bundelen en de kansen te benutten vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Om verder te lezen…

Activiteit: Werken aan gezondere producten

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling heeft tot doel om de gehaltes zout, suiker en verzadigd vet in producten te verminderen. Dit leidt tot een gezonder productaanbod. Veneca behoort samen met Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot de ondertekenaars van het akkoord.

Het akkoord brengt voor verschillende productgroepen nieuwe standaarden mee. Producenten gaan vervolgens aan de slag om de productsamenstelling te verbeteren. Catering, horeca en supermarkten hanteren de afgesproken maximumgehaltes als criteria voor de eigen inkoop.

Veneca stimuleert en ondersteunt haar leden om producten met een verbeterde samenstelling in te kopen. Daarmee zorgen we ervoor dat consumenten bijna ongemerkt gezonder gaan eten. Bijvoorbeeld doordat er minder zout in brood zit, of broodjes worden gezonder belegd.

Om verder te lezen…

Activiteit: Hygiënecode

Veneca beschikt over een hygiënecode die van toepassing is op alle leden die contractcateringactiviteiten uitvoeren. De code is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voldoet geheel aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Door reguliere updates is de code altijd actueel. Met resultaat, want de contractcatering heeft voedselveiligheid stevig verankerd. Veneca-leden staan steevast op de groene lijst van de NVWA, wat betekent dat de toezichthouder volstaat met incidentele monitoring in plaats van reguliere inspecties.

Download hier de hygiënecode

Veneca is bezig met het vernieuwen van de hygiënecode. De exacte verschijningsdatum is nog niet bekend. Mail uw e-mailadres naar secretariaat@veneca.nl als u op de hoogte wilt worden gebracht zodra de nieuwste versie beschikbaar is.