Op werkbezoek bij KLM Catering Services Schiphol

Innovatie is een van de pijlers van KLM Catering Services (KCS) en dat kwam uitgebreid aan bod tijdens een werkbezoek van vier ministeries aan dit unieke Veneca lid. KCS verzorgt de catering van 380 vluchten per week. Op maandag 17 september 2018 brachten afgevaardigden van vier ministeries (I&W, LNV, EZ en VWS) een werkbezoek aan KCS en de volgende thema’s stonden centraal: afval, duurzaam & gezond en kwaliteit. Niet alleen was de rondleiding een hele belevenis, ook was dit voor Veneca het uitgelezen moment om een aantal zaken uit de praktijk onder de aandacht te brengen van de aanwezige ministeries.

Duurzame afvalverwerking

Naast catering service vormt afvalverwerking een aanzienlijk deel van de werkzaamheden binnen KCS. Als een van de toegangspoorten van Europa, is KCS ook het eerste innamepunt voor afval uit vliegtuigen van buiten Europa. Dit betreft een gigantische stroom van wel 7.300 ton zogenoemd categorie 1 afval per jaar dat verwerkt moet worden conform de Europese wetgeving. Dit betreft 80% van de totale hoeveelheid afval binnen KCS en daarin ziet Co Worm, Manager Technical Development een mooie uitdaging:

“Er zijn tegenwoordig voldoende mogelijkheden om categorie 1 afval op veilige en meer duurzame wijze te verwerken. De huidige Europese wetgeving schrijft voor dat dit afval op zeer hoge temperatuur verbrand moet worden en daarmee worden wij belemmerd in het op duurzame wijze verwerken van deze grote afvalstroom. Dat moet echt anders en ik roep de ministeries te helpen deze regelgeving te veranderen ”

Robots in de assemblage van vliegtuigmaaltijden

Innovatie is een van de pijlers binnen KCS en dat werd al snel duidelijk tijdens de rondleiding. Robots worden ingezet voor het assembleren van maaltijd trays, het vullen van trolleys en het opensnijden van grootverpakkingen (bijvoorbeeld met waterflesjes). Innovaties die niet alleen zorgen voor meer efficiency in het productieproces, maar ook de medewerkers ontlasten in de fysieke belasting tijdens de werkzaamheden.

Wisseling van de wacht

Tijdens het bezoek werd er ook stilgestaan bij het naderende pensioen van Jacques Blaauw. Na 20 jaar als managing director bij KCS en zeer gewaardeerd bestuurslid bij Veneca, is het tijd om het stokje per 1 november over te dragen aan Maarten Stienen bij deze mooiste niet-vliegende dochter van KLM.

“Ik zal dit mooie bedrijf in de catering waar ik twintig jaar voor heb gewerkt zeker missen. Er staan mooie uitdagingen voor mijn opvolger te wachten, waaronder een verhuizing vanwege de bouw van een nieuwe pier en we verwachten dat passagiers in de toekomst nog meer personalised in de lucht én steeds gezonder en duurzamer kunnen eten en drinken.” - Jacques Blaauw.