Nederland kiest voor aansluiten Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Vandaag heeft Staatssecretaris Blokhuis, Ministerie VWS, in een persconferentie bekend gemaakt dat Nutri-Score het voedselkeuzelogo voor Nederland gaat worden. De afgelopen maanden is onderzoek uitgevoerd naar drie verschillende voedselkeuzelogo’s. Hieruit is gebleken dat consumenten Nutri-Score het beste begrijpen. Nutri-Score is een Europees onafhankelijk wetenschappelijk voedselscoresysteem voor voorverpakte producten dat wetenschappers in opdracht van de Franse overheid hebben ontwikkeld. Inmiddels hebben ook België, Duitsland, Zwitserland en Spanje voor Nutri-Score gekozen.

Kees van der Waaij, voorzitter Veneca, is blij dat de staatssecretaris zijn keuze heeft gemaakt. “Veneca steunt de keuze voor Nutri-Score. Consumenten kunnen binnen een productgroep gemakkelijker kiezen voor een gezondere variant en het keuzelogo zal bedrijven aanzetten tot verdere innovatie van producten die minder zout, suiker en vet bevatten”.

Nu de keuze is gemaakt, gaan onafhankelijke voedingswetenschappers onderzoeken hoe Nutri-Score optimaal kan aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen (Schijf van Vijf). Blokhuis verwacht dat dit traject naar verwachting medio 2021 is afgerond.