"Mooi als mensen trots zijn op hun vak"

Alice Diels werd in februari 2017 hr-directeur bij Sodexo, één van de grootste werkgevers wereldwijd. De organisatie is een geïntegreerde dienstverlener die zich richt zich op ‘Quality of Life Services’. Eén van deze services is catering, een belangrijk bedrijfsonderdeel van Sodexo. Diels: “Vanuit mijn rol als hr-directeur kwam ik al snel in aanraking met Veneca.”

 

Ervaring

Al sinds Diels werkt, houdt ze zich bezig met arbeidsverhoudingen. “Ik heb een juridische achtergrond en heb veel werkervaring op dat gebied. Vanuit mijn HR-rol bij Nuon heb ik de cao-onderhandelingen voor de ‘productieleveringsbedrijven’ gedaan. Hier heb ik dus vanuit de werkgevers de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers in de energiesector onderhandeld.”

Die ervaring neemt Diels mee naar Veneca, waar ze de functie van voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie vervult: “Ik geloof in een vertegenwoordigend overleg. Als sociale partners goede afspraken met elkaar maken, is dat een flinke basis voor goed werkgeverschap.”

Innovatieve branche

De markt van eten en drinken is momenteel erg aan het veranderen. Hoe spelen we daar als sociale partner op in? Vanuit de samenleving komen andere behoeften naar voren. Diels: “De traditionele markt verandert gewoon, en het is enorm van belang om daar zicht op te hebben. We zijn een innovatieve branche die wil inspringen op die verandering.”

Want, zo stelt ze, er wordt veel gevraagd aan bedrijven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Diels: “Dat heeft zijn weerslag op de arbeidsvoorwaarden. Het heeft namelijk effect op hoe mensen werken. Daar moet je eerlijk over praten. Dit met het doel om medewerkers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

"We zijn een innovatieve branche die met verandering mee wil gaan"

Blijf praten

Belangrijk daarbij is volgens Diels het thema ‘duurzame inzetbaarheid’. De gemiddelde cateringmedewerker is over het algemeen wat ouder. “Durf je dan met elkaar in gesprek te gaan en te vragen: ‘Zie je jezelf dit werk over tien jaar nog steeds doen?’ Ik geloof dat het van belang is om met elkaar in gesprek te blijven: praat met elkaar. Ook werkgevers met werknemers. Het is helder dat ieder zijn eigen belangen heeft, maar realiseer dat dan ook. Als je daar goed mee omgaat, de dialoog opzoekt, helpt dat. Natuurlijk: soms kan dat niet, maar het is wel altijd mijn uitgangspunt. Blijf praten.”

De catering is een enorm mooi, dynamisch vak, zegt ook Diels. “Maar nadenken over de toekomst is altijd belangrijk. Veneca doet al een mooie voorzet met doewatjezelfkunt.nl, waar mensen verleid worden om na te denken over hun eigen ontwikkeling. En dat is écht belangrijk. Het is mooi als mensen werk doen waar ze trots op zijn. En dat in prettige omstandigheden.”

 

Foto: Henk Ganzeboom, Kobalt Fotografie DuPho