Liesbeth Velema promoveert op onderzoek “Healthy eating at work”

Dinsdag 17 december is gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema gepromoveerd op haar onderzoek “Healthy eating at work” aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wij feliciteren haar van harte met deze prestatie.

Velema startte in 2014 haar onderzoek, mede op initiatief van Veneca. Het was voor het eerst dat in Nederland zo’n groot onderzoek ‘real life’ werd uitgevoerd naar werkzame strategieën om gasten in bedrijfsrestaurants gezonder te laten kiezen. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen eerder lijken te kiezen voor een gezondere optie wanneer onder meer het aandeel gezondere opties dat wordt aangeboden groter is én meerdere in strategieën tegelijkertijd worden ingezet. En met name waren er significante verschillen bij gezond belegde broodjes, kaas en fruit.

Interessante resultaten, want mensen op het werk stimuleren en verleiden om gezonde keuzes te maken in eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk van de Veneca leden. Belangrijk punt dat Velema tijdens de verdediging van haar proefschrift naar voren bracht is de rol van de werkgever daarbij. Het management moet ook daadwerkelijk de gezonde opties willen aanbieden. Cateraars kunnen alles bieden.

De resultaten uit het onderzoek hebben inmiddels geleid tot:

  • Een praktische handleiding met veertien strategieën voor werkgevers die een gezonde keuze in het bedrijfsrestaurant aantrekkelijker willen maken.
  • De afspraak in het Nationaal Preventieakkoord dat Veneca er naar streeft dat uiterlijk in 2022 op al haar locaties op een makkelijke en aantrekkelijke wijze volgens de Schijf van Vijf gegeten kan worden.

Wij zijn er trots op dat een gezonde voedingskeuze in de werkomgeving steeds vanzelfsprekender wordt en een belangrijk onderdeel voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

 

Download de handleiding om je restaurant gezonder te maken. Benieuwd naar het onderzoek zelf? Dat vind je hier. Het proefschrift “Healthy eating at work” waarmee Velema promoveerde, download je hieronder.

Downloaden