De helft minder voedselverspilling (met 6 tips)

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Dat is de slogan waarmee de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) de consument wil inspireren om minder voeding weg te gooien. We gooien namelijk tussen de 1,7 en 2,5 ton – aan vaak nog goed voedsel – weg. Dat is tussen de 105 en 152 kg per capita. STV heeft als ambitie om deze verspilling in 2030 gehalveerd te hebben. Veneca is verbonden met de stichting via de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

Missie

STV stelt dat wanneer de samenleving gaat draaien op een circulaire economie, deze verspilling één van de zaken is waarop actief ingezet moet worden. De impact op klimaatverandering in Nederland van voeding dat in de prullenbak belandt, bedraagt maar liefst 6 % van de totale uitstoot.

Hoe? Samen!

De stichting bestaat uit diverse stakeholders: van grote fastfoodketens tot en met supermarkten. Samen willen zij verspilling voorkomen en kijken hoe de ‘reststromen’ van voeding efficiënter kan. Dit kan bijvoorbeeld door voeding die niet meer goed is te recyclen tot compost. Door stevig samen te werken, wordt kennis onderling gedeeld. Ook wil STV invloed uitoefenen op wetgeving en gedragsverandering bij het grote publiek bewerkstelligen.

6 tips

De recente campagne is daarvan een voorbeeld. Door het geven van deze 6 hands-on tips kunnen consumenten direct verspilling verminderen en voorkomen:

• Check je voorraad. Wat moet eerst op?;
• Maak een planning en boodschappenlijstje;
• Kook precies genoeg;
• Gebruik je zintuigen na de THT-datum: kijk, ruik en proef!;
• Ze de koelkast op 4 graden;
• Weet waar je eten het best bewaart.

Meer informatie over de stichting vind je hier.