Coronatoegangsbewijs niet van toepassing op bedrijfskantines

Het gaat de goede kant op met het coronavirus in Nederland. Het RIVM en de Rijksoverheid hebben besloten per 25 september 2021 de 1,5 meter maatregel los te laten. Daar is echter wel het coronatoegangsbewijs (oftewel CTB, de QR code) in het leven geroepen.

De Rijksoverheid communiceert hierover het volgende;

Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk in (onder andere) alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines. 

Wij hebben daarom de Tijdelijke wet testbewijzen covid-19 met bijbehorende Memorie van toelichting geraadpleegd en hier komt het volgende uit naar voren:

  • De verplichting geldt voor horecagelegenheden die te kwalificeren zijn als openbare of publieke plaatsen. Daar valt de bedrijfskantine van een besloten kantoor niet onder.
  • Daarnaast is er ook bepaald dat werknemers en vrijwilligers van eet- en drinkgelegenheden bij openbare en publieke plaatsen niet verplicht zijn om hun coronatoegangsbewijs te tonen.