thema's van Veneca > gezond gewicht

Gezond

Het belang van een gezonde levensstijl staat hoog op de maatschappelijke agenda. Veneca zet zich met haar leden in om het maken van gezonde keuzes gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.


 

Zij doet dit door:

 

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling heeft tot doel het verminderen van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) in producten. Dit leidt tot een gezonder productaanbod.


Het akkoord is ondertekend door de volgende partijen:
• Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
• Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI),
• Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
• Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en
• Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)


In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling geven deze partijen aan hoe zij zich gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, tot en met 2020 in zullen zetten om de doelstellingen te bereiken.
De scope van het akkoord is met name gericht op zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) met een bredere ambitie om het productaanbod als geheel gezonder te maken.

www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl.

 

Jongeren op Gezond Gewicht

Tijdens hun jeugd leren kinderen wat leuk is en wat normaal is. En dat geldt ook voor wat een gezonde leefstijl inhoudt. Onze jeugd groeit op in een zogenaamde obesogene samenleving; een omgeving die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen. Van de voorbeelden die ze vanuit thuis meekrijgen tot de hobby’s van leeftijdsgenoten. Van welke producten in het oog springen in de supermarkt tot het aanbod in de schoolkantine. Als kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en met een gezonde leefstijl, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.
 

Geef de omgeving van jongeren opnieuw vorm!

JOGG streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken in een gezonde omgeving met structureel aandacht voor een gezonde leefstijl in het algemeen en voor een gezond gewicht in het bijzonder. Een omgeving waarin de gezonde keuze weer de normaalste zaak van de wereld is.
In 2020 wil JOGG tenminste 1 miljoen kinderen op deze manier bereikt hebben. Ook streeft JOGG naar een aanduidbare stijging van het aantal kinderen en jongeren op gezond gewicht in 75 JOGG-gemeenten. Veneca is mede-ondertekenaar van het JOGG-convenant. Meer informatie vindt u op www.jongerenopgezondgewicht.nl

 

 

 


Het Vinkje

Het Vinkje helpt consumenten door een eenvoudig herkenbaar logo om gezondere keuzes te maken. Door het logo kun je binnen bepaalde categorieën reguliere producten vervangen door gezondere producten, waardoor je minder verzadigd vet, transvet, zout en suiker binnenkrijgt. Het groene logo staat op de betere basisvoedingsmiddelen (voedingmiddelen met veel nuttige voedingsstoffen zoals brood, melk en groenten en fruit).

 

Veneca heeft de Stichting Ik Kies Bewust ondersteund met onderzoek naar hoe de criteria van de wetenschappelijke commissie van Ik Kies Bewust vertaald kunnen worden naar de dienstverleningsconcepten in de contractcateringbranche. Deze criteria zijn onderdeel van het certificatieschema