over veneca > cijfers en feiten

Cijfers en feiten

 

Veneca in cijfers

Jaarcijfers 2012 - 2013 (download)

 

Grondstofprijzen


Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?

 

 

Ja, de prijzen zijn  de afgelopen jaren fors gestegen. Kijk voor actuele prijzen op de website van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

 

 

 

Meer informatie
FAO Food Price Index

 

 

Waar komt dit door?

De hoge voedselprijzen zijn hoofdzakelijk het gevolg van tegenvallende oogsten ten gevolge van weersomstandigheden op diverse plekken in de wereld. Ook de crisis die al enkele jaren duurt heeft zijn effect op de grondstofprijzen.

 

De vraag naar voedsel stijgt gestaag door stijgende wereldbevolking en groeiende welvaart. En als het aanbod dan plotseling daalt, krijg je snel prijsstijgingen.


Betalen consumenten in Nederland nu meer voor hun eten?

Voor sommige zaken wel, zoals brood en melk. Ook aardappelen en enkele andere voedselproducten zijn ten opzichte van een jaar geleden aanzienlijk in prijs gestegen, waardoor de uitgaven voor levensmiddelen sinds de zomer van 2012 flink zijn toegenomen.

 

Prijzen voedingsmiddelen in februari 2013 2,7% hoger dan in februari 2012

 

De inflatie is in februari niet gewijzigd. Net als in januari waren de prijzen voor consumenten 3,0% hoger dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen verlaagde de inflatie. De prijzen lagen in februari weliswaar 2,7% hoger dan een jaar eerder, maar in januari was de prijsstijging op jaarbasis nog 3,8%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van een jaar geleden waren voedingsmiddelen in februari 2013 gemiddeld 2,7% duurder. De grootste prijsstijging vielen te noteren bij de verscategorie fruit (+9,9%). en ). Ook in de categorieën aardappelen en groenten (+2,7%), vlees (+2,7%) en overige voedingsmiddelen (2,6% stegen de prijzen flink. Alleen de categorie olie, boter en margarine was een half procent goedkoper.

Ten opzichte van Januari 2013 zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 1,4% gestegen. Alle productcategorieën zijn in februari 2013 iets in prijs gestegen. De grootste prijsstijgingen vielen te noteren bij de categorieën fruit (+3,2%), oliën, vetten en margarines (+2,39) en aardappelen en groenten (+2,6%).

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was in Nederland net als in januari 3,2%. De inflatie in de eurozone is in februari met 0,2 procentpunt gedaald naar 1,8%. Sinds de verhoging van de btw in oktober 2012 is de inflatie in Nederland fors hoger dan in de eurozone.

Zie voor meer cijfers de site van het CBS.